Blog

Pink Narcissus

Door Gaby den Held. Pink Narcissus uit 1970 is culter dan cult. Maar meer dan dat: de homo-erotische droomachtige en kitscherige stijl heeft artiesten beïnvloed als Pierre et Gilles, David LaChapelle en de filmregisseur Pedro Almodóvar. Jaren was het echter onduidelijk wie de regisseur was. Wat maakt deze film zo invloedrijk? Niet het flinterdunne verhaal:Meer lezen over “Pink Narcissus”

Inspiratie: Wolfgang Herrndorf

Door Gaby den Held. Literatuur kan je schokken, verrassen en boeien. Er is ook literatuur die je dierbaar is als een weemoedige herinnering. Dat laatste betekent de roman Tschick voor mij. Het is een bildungsroman uit 2010 van de Duitse schrijver Wolfgang Herrdorf (1965-2013). Herrndorf schreef meer dat alleen dat boek. Onder andere het blogMeer lezen over “Inspiratie: Wolfgang Herrndorf”

Inspiratie: Gerard Reve

Door Satyamo Uyldert Wat herinner je je van mooie boeken en films? Dat is niet zozeer het verhaal zelf, maar het decor waarbinnen het zich afspeelt. De sfeer. Aldus Ilja Leonard Pfeijffer in Zomergasten. Dat geldt zeker ook voor mij. Want soms kijk ik bijvoorbeeld naar een Netflix-serie waar ik niks van snap. Al naMeer lezen over “Inspiratie: Gerard Reve”

Brandgat eert: Cor Vaandrager

Door Gaby den Held. Mijn Rotterdamse roots spelen bij vlagen op. Niet alles wat Rotterdams is draag ik een warm hart toe, maar ik heb een zwak voor Cor Vaandrager (1935-1992). Een van de grootste dichters van de Maasstad. Hij vormde samen met Hans Verhagen, Hans Sleutelaar en Armando ‘De bende van vier.’ Zij zettenMeer lezen over “Brandgat eert: Cor Vaandrager”

Recensie: Strandvliet

Door Cazimir Maximillian Ergens op de wereld huist zich een regio. Een regio dat een toegangsoord is voor kannibalen. Waar alleen maar kannibalen zijn en waarbij men zijn droom kan naleven; eten of gegeten worden. Geografisch gezien vond ik het echter niet zo’n goede keuze. Het oord heet Strandvliet, er worden broodjes bal of krokettenMeer lezen over “Recensie: Strandvliet”

De drie van Brandgat

Drie schrijvers van verschillende generaties: Cazimir Maximillian (1990), Gaby den held (1965) en Satyamo Uyldert (1947), voelen zich niet thuis in het Nederlandse schrijverslandschap. Om hen heen zien ze truttigheid en navelstaarderij. Maar dan lezen ze elkaars werk. Onmiddellijk is er wederzijdse bewondering en herkenning, hoe groot de verschillen onderling ook zijn. Vervolgens besluiten zeMeer lezen over “De drie van Brandgat”

Romans in de maak

Door Cazimir Maximillian Cazimir Maximillian is niet te stoppen. De inspiratiemachine der Nederlanden blijft timmeren aan de weg, maar zou het liefst in een maand zes romans klaar willen hebben zodat er weer snel ruimte mag zijn voor nieuwe concepten. Wie weet schrijft hij in de toekomst nog geschiedenis als de meest producerende schrijver vanMeer lezen over “Romans in de maak”

Gods schandknapen

Door Satyamo Uyldert Wie is de schepper, de kunstenaar, de wetenschapper, de artiest? Wie is degene die iets nieuws in de wereld brengt en schenkt? Hij is de bevlogen mens, die niet anders kan, voor wie het een obsessie is om vorm te geven aan wat hem op mysterieuze wijze wordt geopenbaard. Hij doet nietsMeer lezen over “Gods schandknapen”

Inspiratie: Chris Cunningham

Door Cazimir Maximillian Chris Cunninghams werk is gestoord, excentriek, onderhuids, eng, donker, bizar, recht voor zijn raap… hoe kan je het allemaal noemen? Een van mijn grootste inspiratiebronnen is toch ook zeker wel deze man. Een regisseur van videoclips die vooral in de jaren 90 actief was. Echter is het wel opmerkelijk maar ook teleurstellendMeer lezen over “Inspiratie: Chris Cunningham”

Brandgat bespreekt lang vergeten filmsterren: Conrad Veidt

Door Gaby den Held Films uit de Weimar periode (1918/1919 tot 1933) zijn niet zelden fascinerend. Denk aan Metropolis of Dr. Mabuse, der Spieler van Fritz Lang. Sommige zijn expressionistisch met prachtige decors zoals Das Kabinett Des Doktor Caligari (1920) geregisseerd door Robert Wiene. In de laatst genoemde film komen de pacifistische ideeën van scriptschrijversMeer lezen over “Brandgat bespreekt lang vergeten filmsterren: Conrad Veidt”

LE THÉÂTRE EXCENTRIQUE de Alexandre Grimod de la Reynière

Door Gaby den Held Over Alexandre Balthazar Laurent Grimod de la Reynière (1758-1837), de eerste der moderne culinaire critici. Zijn klauwachtige misvormde handen vormden geen beperking voor een glansrijke carrière. Daarnaast was deze excentrieke persoonlijkheid met zijn macabere humor een luis in de pels van zowel zijn familie als de autoriteiten. Op mijn zoektocht naarMeer lezen over “LE THÉÂTRE EXCENTRIQUE de Alexandre Grimod de la Reynière”

Vraag het de schrijver!

Meest gestelde vragen aan een onbekende auteur Door Gaby den held Rond het schrijverschap doen allerlei clichés en mythes de ronde. Een reëel beeld vormen van het leven als schrijver blijkt voor veel mensen lastig. Daarom heb ik tien vragen op een rijtje gezet. Met antwoorden! Vertel dat je schrijver bent en je krijgt onmiddellijkMeer lezen over “Vraag het de schrijver!”

Zuid-Koreaanse kibbeling

Door Cazimir Maximillian Dames en heren, daar is ie dan: Het dunste boekje dat ik tot nu toe gepubliceerd heeft… vol klinkklare onzin. Het zal wel weer gevraagd worden: Hoe komt ie er toch weer op? Nouja, voor mij is dat heel simpel. Het begint bij Zuid-Koreaanse films. Geloof me maar, in Zuid-Korea worden fantastischeMeer lezen over “Zuid-Koreaanse kibbeling”

De top tienen van Satyamo

Dit zijn voor mij de mooiste muziekwerken, boeken en films als bronnen van inspiratie. En dan nog afgezien van inspiratie uit veel spirituele boeken zoals die van Osho en Alexander Smit, en mijn leven in Second Life. Maar daarover wellicht later. MuziekKlarinetconcert – Wolfgang Amadeus MozartMatthäuspassion – Johann Sebastian BachNegende symfonie – Ludwig van BeethovenStrijkkwintetMeer lezen over “De top tienen van Satyamo”

Top tienen van Gaby den Held

Natuurlijk heb ik als romanschrijver literaire voorbeelden. Maar veel mensen beschrijven mijn werk als ‘filmisch.’ Hoe zit dat? Ben ik ook een filmfanaat? En raak ik ook geïnspireerd door muziek? En zo ja, welke? Voilá, hier mijn lijstjes met mijn grootste inspiraties! Literatuur The master and Margarita – Michail Boelgakov Manuscript gevonden te Zaragoza –Meer lezen over “Top tienen van Gaby den Held”

Triphop (en de achtergrond van Melodie in sigarettenrook)

Door Cazimir Maximillian Op een literaire manier had ik rond 2017 al het genre triphop in het licht willen brengen. We kennen inmiddels al de vele romans over gitaristen, zangers, jazzmuzikanten, etc… Waarom zou triphop niet nuttig zijn? Bij het bedenken van dat concept rolde al meteen de titel Melodie in sigarettenrook eruit. Meteen toepasselijkMeer lezen over “Triphop (en de achtergrond van Melodie in sigarettenrook)”

Top tienen Cazimir Maximillian 2020

Waar Abraham de mosterd haalt… en Cazimir Maximillian zijn inspiraties: Boeken top 10 1: Portret van een onbekend meisje – Aleksandr Skorobogatov2: American Psycho – Bret Easton Ellis3: Angst en walging in Las Vegas – Hunter S. Thompson4: Elementaire Deeltjes – Michel Houellebecq5: Alles moet weg – Tom Lanoye6: Tijger Tijger – Margaux Fragoso7: GlijvluchtMeer lezen over “Top tienen Cazimir Maximillian 2020”

De roeping van Multatuli en het Max Havelaar Lockdown project

Door Gaby den Held. Meningen en daden van mensen moet je in de context van hun tijd zien, zegt men. Antisemitisme was voor de wereldoorlogen wijdverbreid, gelijke rechten voor zwart en wit, voor mannen en vrouwen, voor iedereen binnen het LHBTQ spectrum, waren niet altijd vanzelfsprekend en zijn dat op veel plekken in de wereldMeer lezen over “De roeping van Multatuli en het Max Havelaar Lockdown project”

Achter het decor van Strandvliet

Satyamo Uyldert over zijn eigen boek Eigenlijk draait alle literatuur rond liefde en dood. Al dan niet bruut gewelddadig, esoterisch verlossend of masochistisch verlangend. Zeker bij romantici, die daar graag nog het lijden aan toevoegen. Ja, ik geloof in Freuds doodsdrift naast de levensdrift, hoewel ik me soms afvraag wat het verschil is. Zelf speekMeer lezen over “Achter het decor van Strandvliet”

Inspiratie: Klute

Door Cazimir Maximillian Drum & Bass is voor mij een van de genres waar de smaak niet vanaf gaat. Hoewel ook deze stijl vele verschillende uitwegen heeft. Sommige uitwegen vervelen echter wel snel… of klinken te eentonig. Hoe meer Drum & Bass is aangekleed met een diversiteit aan klanken, samples en geluiden… hoe meer hetMeer lezen over “Inspiratie: Klute”

Mad world: The lobster

Door Gaby den Held. It’s a ‘mad world,’ de groep Tears for Fears zong het al in 1982. Michael Andrews en Gary Jules maakten een nog indringender versie van dit nummer voor de soundtrack van de film Donnie Darko. Ja, we leven in een gekke wereld. Het systeem waarbinnen veel mensen een leventje leidden datMeer lezen over “Mad world: The lobster”

Inspiratie: James Baldwin

In de loop van de decennia zijn er al heel wat woorden gezegd en geschreven over racisme en discriminatie. Zeker de laatste periode met alle perikelen rond Black Lives Matter. Een van mijn inspiratoren was hier heer en meester in. Voor mij stak hij met kop en schouders uit boven veel opinieleiders: de schrijver James Baldwin (1924-1987). Hij kon dit thema zo kon verwoorden dat ieder die zijn eigen racisme wilde vergoelijken het gras voor de voeten werd weggemaaid, maar tegelijk werd omarmd.

To Boddah

Satyamo Uyldert over dit boek van Cazimir Maximillian Bloed spettert in het rond en gutst uit lichamen. Kinderen worden verkracht en zelfs vermoord. Studenten worden in elkaar geslagen. Door al dit geweld zou je kunnen denken dat To Boddah – genoemd naar een fictief vriendje van Kurt Cobain – een goedkoop sensationeel verhaal is. MaarMeer lezen over “To Boddah”

Hip Hop versus Drillrap

Door Cazimir Maximillian De legendarische genre Hip Hop heeft door de decennia heen een eigen leven geleidt. Vaak resulterend in tenenkrommende stoerdoenerij en het op een meest infantiele manier verheerlijken van pooiers en slavenhandel… zodanig dat die diepe laag niet meer opvalt. Hip Hop… Je zou het moeten zien als de blues of jazz vanMeer lezen over “Hip Hop versus Drillrap”

Inspiratie: Boards of Canada

Door Cazimir Maximillian Boards of Canada… De muziek die mijn leven veranderde. 31 augustus 2008, mijn achttiende verjaardag. Nog in een kater van de vorige dag; waarop ik mijn verjaardag met vrienden vierde, was het nu de dag voor de familieleden. Een van de speciale gasten waren mijn ooms (een homo-echtpaar) Chris en Kees. ChrisMeer lezen over “Inspiratie: Boards of Canada”

Brandgat kijkt tv: Zomergasten met Ilja Leonard Pfeijffer

Door Gaby den Held. Ik moet bekennen dat ik niets van Ilja Pfeijffer gelezen heb. Ook niet het bejubelde Grand hotel Europa. Iets weerhield mij ervan. Misschien wel dat imago van poseur. Het feit dat hij een karikatuur van zichzelf lijkt te spelen. Zijn Zomergastenavond was de eerste helft het meest interessant, daarna bleef PfeijfferMeer lezen over “Brandgat kijkt tv: Zomergasten met Ilja Leonard Pfeijffer”

Inspiratie: Diamanda Galás

Door Gaby den Held. Ze gromt, sist en schreeuwt het uit. De Grieks-Amerikaanse componiste, AIDS activiste en schrijfster Diamanda Galás maakt ‘uneasy listening music.’ De schrei koningin gaat tot het uiterste met haar stembereik van drieënhalve octaaf. “Als je zo blijft zingen maak je je stem kapot,” zeiden ze tegen haar. Inmiddels is ze vijfenzestig.Meer lezen over “Inspiratie: Diamanda Galás”

Recensie Maan van Gaby den Held door Cazimir Maximillian

Een concept die je vrijwel niet meer onder de Nederlandse literatuur tegenkomt. Het verhaal begint, waarschijnlijk tientallen jaren geleden, in een Friese regio. We volgen Rik, een buitenbeentje die al snel betoverd lijkt te worden door de zekere Maan. Ja… je zou nu denken; dit zou een doodnormale coming of age worden, maar toch gaatMeer lezen over “Recensie Maan van Gaby den Held door Cazimir Maximillian”

Inspiratie: Dennis Cooper

Door Gaby den Held De Amerikaanse cultschrijver Dennis Cooper kun je met recht een buitenstaander noemen. Nooit heeft hij zich bij welke stroming dan ook aangesloten en zodra men hem ergens bij wilde inlijven vertrok hij weer. Zijn grote voorbeelden zijn de dichters Baudelaire, Rimbaud, maar ook het sadistische universum van Marquis de Sade. Met zulkeMeer lezen over “Inspiratie: Dennis Cooper”

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.


Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: